Citește aici interviul dat de Alex Iancu, fondator Urban Events, la ZF Live! (Partea a II-a)

Iată continuarea interviului dat de Alexandru Iancu pentru Ziarul Financiar:

CH: Într-un an de zile, Urban Events cam câte evenimente face?

AI: În 2017, au fost undeva la peste 170 de evenimente, am făcut o statistică pentru lunile iunie și iulie și au fost 59.

CH: Acum au fost 59?

AI: Da, da.

CH: Deci tu anul trecut, pe tot anul ai avut 170 de evenimente.

AI: Exact.

CH: Și Urban Events cât business face anual?

AI: E o creștere, e o creștere de la an la an. Vorbim de între 120 și 180.000 de euro.

CH: Noi, de obicei, cred că suntem conservatori, nu? Adică cei doi se gândesc la părinți, la nași. Își mai bate capul și soacra, dar stai așa că unde e formația mea, socrul că unde e cântecul lui din armată.

AI: Se întâmplă asta. De obicei, foarte rar vin mirii cu părinții la prima întâlnire, însă îi încurajăm să ia toate informațiile astea de la ei, adică să știm că socrului mare i-a plăcut piesa cu armata, ca la un moment dat să o abordăm și să menționăm, adică să se simtă important. Sunt oameni care trăiesc o viață pentru copii, să le fie bine și atunci vor să se simtă și ei băgați în seamă.

CH: Treceți batalioane române Carpații.

AI: Sunt tot felul de solicitări, nu există piesă nepotrivită pentru nuntă, există doar moment nepotrivit.

CH: Dar care este cea mai solicitată? Cântă-mi-l pe Dan Spătaru sau pe ăla care a murit acum, mai nou, nu Farcaș, cel de ieri, alaltăieri. În fine.

AI: Cele mai solicitate melodii sunt piesele de petrecere. Acum este o emulație, cumva pe final, cu piesa asta machedonească, Un trandafir crește la firida mea.

CH: Deci toată lumea vrea asta?

AI: Da, și-o dorește. E o piesă balcanică, aromână, care e potrivită.

CH: Câte dintre evenimentele tale de anul trecut au fost nunți, botezuri, înmormântări sau aniversări, sau toate acestea?

AI: Ok, cred că 80% au fost evenimente private, tip nuntă, botez, iar undeva la 20% evenimente corporate.

CH: Înmormântări ai avut? :))

AI: Sincer, nu ne-am promovat în direcția asta. :))

CH: O să vină să zică: băi, la înmormântarea mea, la priveghiul meu, vreau să cânte melodia aia.

AI: Am auzit că se practică. Nu aș ști ce să fac aici. Trebuie să mă informez.

CH: Pui muzica, adică ăla stă în sicriu acolo și invitații sau ce sunt acolo ascultă o muzică.

AI: Poate fi tratată ca o provocare.

CH: Faci o nouă verticală.

AI: Chiar nu știu. Dar o să mă interesez. Dacă tu știi, eu știu că se practică doar în zona asta de lăutărie.

CH: Păi nu este celebrul film Chirița?

AI: Sunt de acord, dar eu nu am auzit.

CH: Cu Dinică și Draga Olteanu, care a fost excepțională.

AI: Noi nu ne-am construit în direcția asta.

CH: Ok. Unde vrei să ajungi?

AI: Ne-am propus la început, când ne-am făcut noi planul, care nu a fost de fapt un plan, am zis că trebuie să ajungem în top 5 provideri din țară. Iar lucrurile se întâmplă frumos.

CH: Dar care este cel mai tare provider?

AI: Ne-am dat seama că este o industrie și o nișă care ia amploare pe toate palierele, că vobim de locații de evenimente, că vorbim despre servicii de entertainment, că vorbim de aranjamente florale sau foto-video, toate cresc. Este un val al pietei.

CH: Până vine criza.

AI: O să vedem, probabil o să reziste cine face lucrurile corect, dar, mă rog, acesta este alt subiect. Noi concurăm cu trupele în general, cu trupele consacrate. Am un respect pentru anumite trupe, pe care le apreciez, cum ar fi Trupa Atelier sau Trupa Feelings, dar pot spune că am fost printre primii. Nu am inventat noi roata, dar am fost printre primii care am oferit soluții de genul ăsta, soluții costum, cu niște parteneri sub aceeași pălărie. Da, deci practic funcționăm ca un parteneriat, unde vii și îi oferi omului soluția integrată.

CH: Ok. În afară ai fost la nunți, să vezi cum e acolo?

AI: Am vorbit, la noi, avem în echipă niște băieți greci, avem un percuționist argentinian și i-am întrebat: “Cum sunt nunțile la voi?” și spuneau că sunt foarte simple. Adică un bufet suedez, nu se investește în muzică, un DJ rezident, DJ-ul locației respective, se închiriază la pachet și funcționează ca o serată.

Dj Alex Iancu

CH: Deci numai la noi, în zona balcanică, nunta e așa, ceva de care să îți aduci aminte.

AI: Este ceva social, până la urmă, să te poziționeze, poate fi și ceva de genul ăsta, poziționare socială.

CH: La furatul miresei cum e? Ce muzică trebuie să fie atunci?

AI: Nu recomand furatul miresei.

CH: Nu recomanzi.

AI: Nu recomand, când construiești atâta timp ceva, un an, un an și ceva, să lipsești chiar și cele 30 de minute de la evenimentul tău, nu mi se pare potrivit. În general, contractezi o multitudine de artiști și e posibil ca în momentul ăla, conform programului, să nu te sincronizezi cu momentul când ai fi vrut tu să fii furată și să pierzi un artist care îți e drag.

CH: Spre exemplu, la tort. Ce muzică?

AI: La tort ne sfătuim. Din punctul nostru de vedere, cum am construit noi ca DJ, trebuie să fie un pre-moment, în care nu se știe ce se întâmplă, 20 de secunde, până vine tortul pe ringul de dans. Iar în momentul în care a ajuns tortul și este o procedură în care se taie tortul împreună cu nașii, atunci poate fi un clasic La muți ani, cântat live sau pus de către DJ, în care MC-ul moderează momentul și aduce felicitări mirilor.

CH: Și când se dă darul? Ce muzică?

AI: Când eram mic, am participat la darul cu strigare de foarte multe ori. Acum darul este înmânat.

CH: Am înțeles, dar pe ce muzică?

AI: Muzica este cea de final, cu asta rămân invitații, trebuie să fie o muzică pe care ei s-au simțit cel mai bine. Practic, darul este la finalul evenimentului.

CH: Dar ce muzică recomanzi tu? Că te întreabă cineva și zice “Băi, Alex, muzica de final… cu ce să închidem?”

AI: În general, la final rămân tinerii, cu muzica pe care o regăsim în pub-uri, în cluburi, cu muzică R&B, house, de ce nu. Credem foarte mult că evenimentul trebuie să înceapă tradițional, cu elemente tradiționale, pe așteptările invitaților, mai ales ale celor de vârsta a doua și a treia, iar pe final trebuie să se transforme într-un eveniment fresh, într-o petrecere în adevăratul sens al cuvântului, iar dacă mai ai o apă, o piscină lângă, chiar te duce cu gândul acolo.

Alex Iancu petrecere corporate

CH: Bine. Cum merge? Adică numărul de căsătorii scade din an în an din mai multe motive. Și cum îți proiectezi tu viitorul?

AI: Sincer, dacă știi tu despre treaba asta, că numărul scade, la noi pot spune, statistic, că simt o creștere.

CH: O creștere?

AI: Da, da. Nu știu de statistica asta, dar o să ne repoziționăm. Oricum, uite că fac o paralelă, piața cluburilor – rămân doar cluburile consacrate, gen Fratelli, ș.a.m.d, am fost acum în Timișoara în Epic. Rămân cluburile consacrate. În schimb, cei care participă la astfel de evenimente, migrează către evenimente private. Și trebuie doar să construim un produs pentru acei oameni, care își doresc să organizeze evenimente private de 30, 50, 80 de persoane și să venim cu un produs pe nevoia lor.

CH: Adică o aniversare, o zi de naștere, de Sf. Maria.

AI: O aniversare, pur și simplu își doresc să creeze o zi de sâmbătă.

CH: Ai acum de Sfânta Maria?

AI: Sunt niște botezuri, e un botez sâmbătă, unul duminică. Da, sunt, sunt evenimente.

CH: Ok. Mai voiam să te întreb cum e, că acum mă gândeam la voi, la industria de divertisment, și cântăreți, în fiecare sâmbătă și duminică trebuie să fii la nuntă. La nuntă, eveniment, aniversare. Cum e viața asta?

AI: Eu plec de la ce îmi spun colegii, că sunt foarte serios, dar am devenit atât de serios pentru că eu iau lucrurile astfel. Mulți îmi spun că mă duc să mă distrez acolo sau că mă duc sâmbătă de sâmbătă ca să mă simt bine. Ei bine…

CH: Adică bei și mănânci pe gratis, și mai iei și niște bani.

AI: E o conștiință colectivă, care se gândește la treaba asta. Pe mine mă interesează ca oamenii să se simtă bine și iau lucrurile astea în serios. Bucuria mea este distracția lor, ca organizator, ca manager, și încerc să transmit asta colegilor mei. Adică ai timp de luni până joi să îți recapeți energia, nu contează că acasă ai o problemă.

CH: Și sâmbăta, și duminica ești la muncă.

AI: În zona asta, da. Dar trebuie să păstrezi un nivel peste mediu al entuziasmului, pentru că tu transmiți foarte mult, indiferent că ești DJ, că ești MC, că ești instrumentist care se presupune că este pe scenă și nu este foarte vizibil. Din contră, oamenii se uită, oamenii de la mese, de pe ring, au tendința asta, să se uite către furnizorii de entertainment.

CH:  Ok, bine, mulțumesc frumos. Deci, dacă vă căsătoriți, dacă aveți aniversări, nunți, botezuri, înmormântări, aveți grijă ce faceți și ce muzică vă puneți. A fost Alex Iancu, de la Urban Events. Cam atât a fost azi, ne revedem mâine, de la 12, o zi bună în continuare.

Pentru a asculta interviul, dă click aici.

Prima parte a interviului

Mai multe articole